Fasole cu carnati
Ingrediente:
Ø 1 kilogram de fasole boabe
Ø 700 grame de cârnaţi groşi
Ø 3 cepe
Ø 2 morcovi
Ø 6 linguri pastă de tomate
Ø 1 linguriţă de zahăr
Ø 3 foi de dafin
Ø 1 lingură zdravănă de boia de ardei dulce
Ø 2 linguri rase cimbru uscat
Ø 1 lingură busuioc
Ø 1 linguriţă chimen măcinat
Ø sare
Ø piper
Ø pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare:
Timp preparare :cca 2 ore
Alegeţi şi spălaţi boabele de fasole. Aruncaţi-le pe cele care se ridică la suprafaţa apei.
Lăsaţi fasolea în apă rece peste noapte.
Puneţi fasolea la fiert, în apă fără sare. După ce fierbe 30 de minute, aruncaţi apa şi înlocuiţi-o cu altă apă fierbinte. Repetaţi operaţiunea de încă două ori. În ultima apă adăugaţi 2 linguri de sare şi lăsaţi fasolea să fiarbă la foc mic, până când se înmoaie.
Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
Curăţaţi morcovii şi treceţi-i prin răzătoare.
Tăiaţi şunculiţa cubuleţe şi cârnaţii în bucăţi mărişoare.
Încingeţi o cratiţă încăpătoare şi rumeniţi şunculiţa până îşi lasă grăsimea.
Adăugaţi ceapa şi morcovii şi sotaţi până ceapa devine sticloasă.
Adăugaţi şi rumeniţi puţin şi cârnăciorii.
Adăugaţi boiaua dulce şi, după 30 de secunde, pasta de tomate.
Stingeţi cu 4 căni de zeamă de pe fasole.
Adăugaţi foile de dafin, cimbrul, busuiocul, chimenul măcinat şi zahărul.
Fierbeţi sosul până scade puţin şi legumele s-au pătruns.
Adăugaţi fasolea scursă de apa în care a fiert şi mai lăsaţi să fiarbă totul 10 minute.
Asezonaţi cu sare şi piper.
Pofta buna !