Ingrediente:
(42 bucati, dimensiuni potrivite )
- 1 – 1,5 kg. de carne de porc (gata macinata sau puteti sa o macinati voi)
- 1 – 1,5 kg. varza murata (sau chiar ceva mai multa, in functie de calitatea foilor)
- 2 – 3 cepe
- 50 de ml. de ulei
- 150 de ml. de orez (o ceasca), preferabil din cel cu bobul rotund, mai bogat in amidon
- 1 legatura de marar verde
- 4-5 crengute de cimbru
- 3 foi de dafin
Optional pentru un gust de milioane:
- bucati de costita cruda sau afumata (daca e afumata e bine sa o desarati inainte, tinand-o in apa rece cateva ore)
- 3-4 linguri de bulion de rosii, in cazul in care varza nu e prea acra
Mod de preparare:
- alegeti varza murata cu foi netede (sa nu fie foarte crete) si subtiri
- gustati varza, daca e sarata tare desfaceti-o in foi si spalati-o in cateva ape reci
- varza nu se va gati niciodata cum trebuie, ca sa devina frageda, fara un aport de grasime, asa incat in cazul retetei de sarmale varianta degresata, cu tot regretul, nu prea se ridica la nivelul celei traditionale, din carne de porc
- vasul de lut,ceaun intr-adevar ajuta la obtinerea unor sarmale foarte gustoase si unul dintre motive este acela ca odata aduse sarmalele la fierbere, se va mentine in interiorul vasului o temperatura constanta; in niciun caz nu asezati vasul de lut direct pe flacara aragazului.
- se pot pregati sarmalele si in interiorul cuptorului, le aranjati si acoperiti cu apa calda la fel ca si pentru fierberea pe plita apoi le introduceti in cuptorul preincins la 180 de grade, pentru aproximativ 2-3 ore
- pentru a pregati sarmale din varza dulce, opariti varza intreaga in apa sarata si inacrita cu otet; pe masura ce foile se inmoaie, se desfac si se pun deoparte, introducand din nou varza in apa clocotita, pana cand toate foile devin suple; la pregatirea sarmalelor in foi de varza dulce se adauga mai mult bulion de rosii, pentru a le inacri
- daca folositi bucati de afumatura (ciolan, costita) e bine sa le desarati inainte, tinandu-le cateva ore intr-un vas cu apa rece pe care sa o schimbati de cateva ori
- atunci cand dati gust compozitiei de carne, e foarte important sa tineti cont ca varza e sarata si ea (si daca puneti si afumaturava aduce si aceasta un aport de sare), asa incat gustul compozitiei e bine sa fie mai degraba prea putin sarat, decat potrivit, in aceasta faza; sarmalele fierte isi vor mai lua sare si din varza, asa incat vor fi numai bune.
- Dupa ce inveliti toate sarmalele in foaie de varza murata, le pune-ti intr-un vas.
- Eu le las mai intai pe aragaz pana d-au in clocot, apoi le bag in cuptor la foc mic, cca 45 min, 1 h.
Pofta buna !!


