-
Ingrediente
Ingrediente:
- o cana cu ulei (cana mea are 200 ml) care variaza in functie de cantitatea de aluat pregatit. Eu fac pentru tava mare a cuptorului.
- o cana si jumatate de lapte (apa)
- faina cat cuprinde (mai mult de 1/2 kg)
- 1 praf de copt
- 1 praf de sare
- unt de uns foaia. Se scoate cu ceva timp inainte, pentru a fi moale.
- umplutura, de ex.branza dulce. -
Mod de preparare
Se pun intr-un vas laptele (apa), uleiul, sarea. Se adauga faina si se framanta, pana se face un aluat potrivit de tare, care nu se lipeste de mana. Se framanta bine pe masa. Nu va speriati daca la inceput e un pic mai "rupacios", dupa o framantare de 2-3 min. pe masa, se repara singur. Daca nu, se uda cu putin lapte(apa). Se imparte in 2 si se intinde cate o foaie, care se unge cu untul moale(ulei amestecat cu faina, de consistenta unei smantani groase) si se impatureste. Daca se poate, e bine sa se lase aluatul cam 1h la rece, sau cat se pregateste umplutura. Se poate folosi si imediat, dar cam iese untul din el.
Pregatim umplutura:
1kg branza dulce se amesteca cu zahar dupa gust, 8 oua, stafide imbatate cu coniac, arome. Se intinde prima foaie. Dupa ce se intinde putin pe masa, se aseaza si se intinde pe hartia de copt (taiata dupa dimensiunea tavii). Se pune in tava, se toarna umplutura si se intinde si a doua foaie. Se inteapa cu furculita, apoi se da la cuptor. Se taie dupa ce se raceste (cine rezista). -
Placinta cu branza se serveste rece, alaturi de o cafea aromata sau de un pahar cu lapte cald.
-
Pofta buna !!
-
Placinta cu branza
12.01.2014 22:28Negresa de casa
11.01.2014 22:09-
Ingrediente
100 g unt
200 g zahar
150 g ciocolata amaruie
2 oua
250 ml frisca lichida
250 ml lapte
280 g faina
1 praf de copt
Pentru glazura:
100 g ciocolata amaruie
50 g unt
50 ml frisca lichida -
Mod de preparare
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, se bate cu zaharul pana cand devine o crema, se adauga peste el ciocolata , care a fost topita la microunde(atentie aici sa nu se imbranzeasca, cateva secunde sunt suficiente).Apoi se adauga ouale cate unul, frisca lichida si laptele.La final se pune faina amestecata cu praf de copt, se amesteca bine.
Se toarna totul intr-o tava 25/30 cm tapetata cu hartie de copt si se coace 30-40 min la foc mediu. Se face testul cu scobitoarea. Se lasa apoi sa se raceasca.
Glazura: Se topeste ciocoalat cu untul si frisca la microunde se omogenizeaza , apoi se toana peste prajitura racita.
Tehnologia cu incalzire 3 D caldura functioneaza uniform si nu este nevoie sa amesteci iar cele 12 programe de gatire pot sa indeplinesc toate poftele familiei mele. -
Mod de servire
Prajitura negresa se serveste dupa ce s-a intarit glazura.
-
Pofta buna !!
-
Foi pandispan si crema de lamaie
11.01.2014 21:59· Ingrediente
Pentru 2 foi:1 ou, 4 linguri zahar, 4 linguri ulei, 4 linguri lapte, 1 lingura cacao, 1 lingura amoniac stins, faina cat cuprinde; Pandispan: 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri ulei, 6 linguri cu varf de faina;
Crema:1/3 margarina, 1/2 lapte, 3 linguri faina, crema de lamaie, 4 linguri zahar, mirodenii.
· Mod de preparare
Prajitura cu foi si pandispan este o retera de prajitura foarte simpla si gustoasa. La pandispan se separa ouale, se bat albusurile pana se fac spuma, se adauga apoi cele 6 linguri de zahar, se pune apoi cate un galbenus si se amesteca, iar in final uleiul si se incorporeaza cu faina.
Foile se prepara din ingredientele prezentate, se incorporeaza cu faina, se intind pe un fund de tava si se baga la cuptor aprox. 10-15 min.
La prepararea cremei se respecta ordinea: margarina se pune intr-o cratita la foc, apoi faina, zaharul, crema de lamaie si laptele.
Pentru realizarea prajiturii se aseaza, la final, astfel: foaie - crema - pandispan - crema - foaie - glazura.
· Mod de servire
Prajitura cu foi si pandispan se taie si se serveste rece.
Pofta buna !!
Pizza de casa
05.01.2014 00:35Pizza de casa:
Ingrediente:
-Pasta de tomate
-Ulei de floarea soarelui
-Ciuperci conservate
-Masline taiate
-Cascaval clasic/branza rasa
-Rosii
-Ardei Capia
- Ceapa
-Cabanos/carnati taiati rondele
Mod de preparare:
1 Ungeti cu ulei tavile pentru pizza(cantitatea de ingrediente este pentru 2 pizza de 30/32 cm). In acelasi timp puneti cuptorul sa se incalzeasca. |
|
2 Pregatiti toate ingredientele pentru pizza: - Taiati rondele subtiri salamul/cabanos/carnati - Scurgeti ciupercile de apa - Taiati rondele subtiri rosiile ,ceapa si ardei capia - Amestecati 2 linguri de pasta de tomate cu 2 linguri de ulei si 1 lingurita de busuioc intr-un bol. |
|
3 Ungeti putin mainile cu ulei si intindeti uniform si usor aluatul pt pizza in tava astfel ca marginile sa fie putin ridicate. |
|
4 Cu o pensula ungeti aluatul cu compozitia de pasta de tomate si ulei. |
|
5 Uniform repartizati toate ingredientele taiate rondele pe toata suprafata aluatului. |
|
6 Se rade cascavalul pe toata suprafata. |
|
7 Deaspura cascavalului se repartizeaza frumos feliile de rosii si ardei capia. |
|
8 Se pune pizza la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute la 200 grade. Se scoate din cuptor cand este putin rumenita, se lasa 5-10 min in tava(se taie mai usor si toate ingredientele se combina mai bine - adica nu cad de pe pizza in timp ce mananci). |
|
|
Timp de preparare: 35 min
Timp total de pregatire: 50 min
Nuci umplute cu crema
02.01.2014 23:31Nuci umplute cu crema:
INGREDIENTE
Aluat:
· 300 gr untura
· 8 linguri otet
· 3 oua
· 6 linguri zahar
· 1 plic amoniac stins
· 7 linguri ulei
· 1 esenta rom
· coaja de portocala rasa
· faina (mie mi-a intrat 1 kg si 100 gr)
Umplutura:
· 700 ml lapte
· 5 linguri faina
· 1 plic zahar vanilat
· 7 linguri zahar
· 2 linguri cacao
· 1 esenta rom
· jumatate pachet margarina(sau puteti pune si unt)
· nuca macinata
· zahar pudra
Timp de preparare: peste 120 minute
MOD DE PREPARARE RETETA NUCI UMPLUTE
· Mai intai pregatim aluatul: mixam ouale cu zaharul.
· apoi adaugam untura si uleiul.
· pe urma otetul,amoniacul stins cu putina zeama de lamaie,esenta si coaja de portocale.
· omogenizam bine,iar la urma punem faina,treptat,pana iese un aluat usor de modelat.
· forma o ungem bine cu ulei si o incingem.
· din aluat formam bilute pe care le asezam in forma incinsa.
· presam putin forma si le lasam pana sunt coapte.
· procedam astfel pana terminam aluatul.
· le lasam apoi sa se raceasca ,dupa care le curatam marginile.(acolo unde este nevoie).
· umplutura:
· 500 ml lapte il punem la fiert cu zaharul vanilat.
· celelate 200 ml ,le amestecam cu zaharul si faina bine de tot.
· cand laptele incepe sa fiarba ,adugam amestecul cu faina si zahar.
· punem pe foc si invartim continuu pana se ingroasa ca o budinca.
· luam de pe foc si adaugam cacaua,pe care o incorporam bine .
· apoi o dam la racorit .
· cand este rece ,incorporam margarina bucatele.
· invartim pana este bine intrata in crema,punem esenta de rom.
· la urma punem nuca macinata,pana obtineti consistenta dorita la crema.
· eu am mai pus , putin din marginile scoase de la nuci,date pe masina .
· astfel obtinem si crema.
· umplem nucile cu acesta apoi le dam prin zahar pudra.
Pofta buna !!!!
Clatite cu etaj
21.11.2013 09:02Ingrediente:
-100g făină albă simplă
-2 ouă
-300ml lapte
-1 lingură ulei de floarea-soarelui sau vegetal, plus extra pentru prăjit
-mirodenii: zahar vanilat, rom si coaja de lamaie
Aveti nevoie de :Un castron mare pentru amestecarea ingredientelor, tel, prosop de hârtie, tigaie anti aderentă sau tigaie specială pentru crêpes (cu bază de 20-23cm diametru), cană termorezistentă, polonic, paletă, platou.
Mod de preparare clatite:
· 1. Încorporarea făinii Se pun făină şi un praf de sare într-un castron mare şi se face o adâncitură în mijlocul făinii unde se pun ouăle, se toarnă aproximativ 50ml lapte şi o lingură de ulei. Se amestecă dinspre centru, încorporând treptat făina de pe margini, până se amestecă toată cu ouăle, laptele şi uleiul. Se bate compoziţia cu telul, până se obţine o pastă omogenă, fină şi groasă. Se mai adaugă puţin lapte dacă amestecul este prea gros.
· 2. Finisarea aluatului Se adaugă o porţie bună de lapte şi se amestecă bine pentru a fluidiza aluatul. Se continuă amestecarea turnând încontinuu tot laptele rămas, până se obţine o pastă de consistenţa unei smântâni subţiri. În acest moment ar fi bine ca aluatul să fie lăsat să se odihnească circa 30 de minute, pentru a permite amidonului din făină să se umfle.
· 3. Consistenţa ideală Se încinge tigaia pe foc mediu, apoi se unge cu ajutorul unui prosop de hârtie îmbibat în ulei. Cu ajutorul unui polonic, se toarnă din aluat în tigaie, mişcând tigaia pentru a acoperi toată suprafaţa cu un strat subţire şi uniform de compoziţie. Excesul se toarnă repede într-o cană. Se pune tigaia pe foc. Dacă tigaia are temperatura ideală, foaia de clătită trebuie să fie gata pentru întors în aproximativ 30 de secunde. Excesul de amestec turnat în cană se toarnă în castronul unde se află restul de aluat.
· 4. Cum se întorc clătitele Se ţine tigaia de mâner, se strecoară pe sub foaia de clătită o paletă sau un cuţit cu lama lată şi rotundă, apoi se ridică foaia rapid şi se întoarce, având grijă să fie perfect întinsă, fără falduri sau încreţituri. Se ţine pe foc încă aproximativ 30 de secunde, apoi se aşază pe un platou cald.
Ingrediente clatite cu etaj:
-Finetti
-banane
-dulceata de gutui
-nuca
Mod de preparare clatite cu etaj:
Se aseaza pe un platou intins prima clatita , se unge cu finetti, se aseaza rondelele de banana , se adauga dulceata de gutui incorcorata cu nuca macerate. Se pune a doua catita umpluta cu finetti,banane,dulceata de gutui,nuca macerate , se aseaza pe 8-9 straturi de clatite umplute. Si se pot servi calde sau reci dupa gustul fiecaruia.
Pofta buna !!
Cartofi de biscuiti de post
21.11.2013 08:23Ingrediente:

Ciorba de perisoare
21.11.2013 07:59-ceapa
-ardei rosu
-telina
-morcov
-orez
-un ou
-patrunjel
-pasta de tomate
-piper /cimbru
Piept de pui cu legume
21.10.2013 11:06Ingrediente:
-Piept de pui
- ardei capia
- ardei iute
- ceapa
-usturoi
-porumb
-bulion
Mod de preparare:
Se pune o tigaie pe foc cu putin ulei.
Se taie bucatele toate legumele: ceapa ardeiul iute, ardeiul capia.
Dupa ce s-a incins uleiul de adauga in tigaie pe rand intai ceapa,ardeiul iute, ardeiul capia, se adauga pieptul de pui taiat marunt(rondele) si se adauga in tigaie langa celalate legume.
Dupa ce se rumenesc pe adauga bulionul si porumbul.
Cand s-au rumenit toate legumele , iar pieptul de pui este bine facut se adauga usturoiul maruntit pentru gust si miros.
Se serveste calda langa o portie de mamaliguta.
Pofta buna !
Salată de vinete cu ceapă
21.10.2013 10:54Ingrediente:
§ 7 vinete medii
§ 2 cepe mici galbene sau roşii
§ 150 ml ulei
§ sare
§ piper negru
Timp de pregătire: 1 h 45 minute
Mod de preparare :
Se coc vinetele pe aragaz.
Când sunt gata, sunt curatate una cate una de coaja si se taie cotorul .
Lasa-ti minim este de 30-45 minute sa se scurga vinetele, pentru a evita gustul amar al salatei..
După ce s-au scurs bine, se taie cotorul de la partea superioară a vinetei, cu un cuţit de lemn şi se toacă mărunt. Între timp, pe un tocător de lemn, se toacă ceapa foarte mărunt.
Vinetele sunt puse într-un blender şi se mixează 1-2 minute. Se adaugă uşor o parte din ulei. Se continuă mixarea. După ce s-au amestecat foarte bine, se adaugă ceapa şi se mixează până când devin o pastă omogenă. Se mai adaugă puţin ulei şi se potriveşte de sare şi puţin piper, după gust.
Când salata este gata, se pune într-un castron. Se serveşte rece, !
Pofta buna !!