"Dragostea trece prin stomac."

Retete culinare

https://www.facebook.com/luiza.elena.37/

ilioiuluizaelena@yahoo.ro

Blog

Toba de casa

28.09.2013 00:59

Mod de preparare

Se spala si se pirlesc bine picioarele si urechile.


Se rade soriciul cu cutitul, se spala din nou si se albeste prin frecare cu malai. 


Se pun sa fiarba intr-o oala mare pilna cu apa rece, se aduna spuma de mai multe ori, se adauga sare si piper si se continua fierberea.


Cind furculita patrunde usor in carne, se puna sa fiarba ficatul, limba, carnea macra de la git, limba si muschiuletul, toate clocotite inainte in alta apa, care se arunca. In timpul fierberii oala se tine descoperita.


Se fierb toate pina carnea se desprinde de pe os. 


Se lasa sa se racoreasca putin in zeama in care au fiert, dupa care se taie totul in cuburi potrivit de mari, se amesteca cu slanina taiata felii, se sareaza si condimenteaza dupa gust. La fiert se pot pune foi de dafin si putin vin, condimente care parfumeaza carnea si o fac mai 


gustoasa.

Caltabosi de casa

28.09.2013 00:58

Mod de preparare

Ficatul, inima, plaminii si splina se pun la fiert impreuna, iar carnea se pune la fiert separat. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, se inabusa in putina untura sau cu slanina proaspata, taiata marunt. Orezul se alege, se spala si se pune la fiert pina se umfla, apoi se scurge si se clateste cu apa rece. Carnea si organele, dupa ce au fiert si s-au racit, se trec prin masina de tocat carne, in pasta obtinuta se adauga orezul, ceapa inabusita bine (calita) si condimente dupa gust.


Se amesteca bine componentele, obtinind o compozitie omogena, cu care se umple intestinul gros. 


Umplerea caltobosilor. La masina de tocat carne se adauga un dispozitiv special, prevazut cu o pilnie de umplut cirnati, care se gaseste in comert, adaptat la marimea (numarul) masinii de tocat.


Se trece tot intestinul prin pilnie, lasindu-se capatul (legat cu o ata) putin afara. Umplerea se realizeaza lent, pentru a nu se indesa compozitia, legindu-se din loc in loc cu o sforicica, sau se umplu bucati de caltabosi mai scurte, de 20 - 30 cm. Caltabosii umpluti se pun la fiert in apa fierbinte si se fierb lent, fara sa clocoteasca, timp de 30 - 40 minute, in timpul fierberii se inteapa cu un ac gros in locurile umflate, pentru a nu plesni intestinul. In acelasi timp, odata cu intepatul se verifica si starea de fierbere a continutului: daca sint fierti, iese din caltabos zeama albicioasa, iar daca zeama este roscata, inca nu sint suficient fierti si mai trebuie sa fiarba. Caltabosii fierti se scot intr-un vas cu apa rece, iar dupa racire, se pun pe o planseta pentru zvintat. Dupa aceasta operatie se pot afuma, cu fum rece.


Se pastreaza la rece, se recomanda sa se serveasca ca gustari la mesele principale, cu mustar.


Caltabosii se pot prepara si din 100 g singe colectat igienic la un kg carne si cu inca 100 g orez, pus la fiert in aceeasi zeama in care a fiert carnea; compozitia se fierbe la foc lent, timp de 10 - 15 minute, amestecind tot timpul, ca sa nu se prinda orezul de vas. Cind este gata se lasa sa se raceasca si se umplu intestinele.

Carnati de casa

28.09.2013 00:55

Ingrediente 

3 kg carne tocata de porc (s-a tocat pulpa)
100 gr usturoi
1 mana sare mare
20 gr boia
15-20 gr piper
sare de lamaie, bicarbonat si putin otet pentru curatat intestine

 Preparare

  1. Carnea tocata trebuie sa aiba destula grasime, nu tocati doar carne macra, cam 2/3 carne si 1/3 grasime sa fie in compozitie.
  2. Intestinele folosite sunt cele subtiri de la porc sau puteti folosi intestine gata cumparate. Cele de la porc se rad bine cu dosul lamei cutitului pana se elimina tot continutul si apoi se spala cu apa fierbinte. Indiferent daca folositi intestine cumparate sau curatate de voi pasul urmator e sa le puneti in apa calda cu un pliculete de sare de lamaie, bicarbonat si putin otet ca sa se dezinfecteze bine si sa se albeasca.
  3. Se strivesc cateii de usturoi si se pun peste carnea tocata impreuna cu sarea. Se framanta bine cu mainile si apoi se lasa cam 15 minute sa se topeasca sarea.
  4. Se adauga boiaua si piperul si se mai framanta pana la omogenizare.
  5. Acum se gusta compozitia: se ia o bucatica de carne tocata si puneti limba pe ea ca sa simtiti cat e de condimentata. In functie de propriul gust mai adaugati sare si piper. Dar nu boia, prea multa boia va face carnatii amari!
  6. Pregatiti masina de facut carnati punand in capat tubul special de umplut carnati.
  7. Luati un intestin si-l trageti pe tub pana in capat. Daca merge greu, suflati in el!
  8. Faceti un nod sanatos la capat. Puneti carne in masina si dati incet la manivela sa umpleti intestinele. E bine ca cineva sa umple continuu masina si sa invarta la manivela si cineva sa tina carnatul in timp ce se formeaza sa nu se rupa. In timp ce se formeaza carnatul rulati-l sub forma de melc ca sa fie mai usor de mutat la sfarsit.
  9. Cand ati ajuns la captul intestinului va opriti din dat la manivela si faceti un nod sanatos si la capatul final. Si gata primul carnat!
    * in cazul in care intestinul are gauri si vedeti ca iese compozitia afara, va opritit in acel punct si faceti nod, chiar daca carnatul iese scurt; reluati cu alt intestin
  10. Repetati pana terminati carnea.
  11. Carnatii se pot cosuma asa proaspeti prajiti sau se pot pune la afumat.

 

Piept de pui , slab in calorii

Ca sa prepari un piet de pui cu putine calorii este de preferat un  pieptul de pui  : 

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente :

-patru bucati de piept de pui dezosate,

-doi-trei catei de usturoi,

-o lingurita de unt, trei linguri cu pesmet.

-Cateva linguri cu ulei,

-sare, piper,

-putin cimbru uscat

-si un varf de cutit de coaja de lamaie.

 

Cum prepari pieptul de pui rusesc: incepe prin a incinge bine cuptorul. Pune bucatile de piept de pui, bine curatate si crestate usor, si pe o parte si pe alta, intr-o tava unsa cu ulei. Unge fiecare bucata de piept de pui cu putin ulei. Potriveste de sare si piper.

 

Coace pieptul de pui (eventual sub grill), 15 minute, timp in care intoarce bucatile o data ca sa se patunda uniform.

 

In acest timp piseaza usturoiul, pana devine o crema. Freaca bine usturoiul cu untul topit. Adauga putina sare si piper mult. Pune coaja de lamaie, cimbrul uscat si la final pesmetul. Scoate carnea de pui si aseza cu o lingura, pe fiecare bucata, amestecul cu pesmet. Intoarce tava in cuptor, la foc iute, maxim cinci minute, pana cand pesmetul devine auriu.

 

Serveste pieptul de pui alaturi de mazare, fasole verde sau salata simpla. Fiecare din cele patru portii are 250 de calorii, fara garnitura.

 

La fel se poate pregati si muschiul de porc sau un file de vita, doar ca timpul de preparare creste. Si fileul de peste poate fi gatit in acest stil. 

Salata Bulgareasca

27.09.2013 04:10

Ingrediente reteta Salata bulgareasca:

  • 150 g sunca presata
  • 150 g branza telemea de vaca
  • 4 rosii medii
  • 3 castraveti
  • 2 oua
  • o ceapa mica
  • ulei, sare si piper

 

Salata bulgareasca ingrediente reteta

Modul de preparare a retetei:
Dupa cum se poate observa si in pozele retetei, ouale pentru salata bulgareasca vor trebui fierte. Asa ca fierbem ouale in jur de zece minute (pentru a fi absolut siguri ca sunt foarte tari), dupa care le punem pentru cateva minute in apa rece (pentru a le decoji cu usurinta). Apoi le curatam de coaja si le taiem rondele, umezind lama cutitului dupa fiecare taietura (pentru ca galbenusul sa nu se faramiteze). Tocam ceapa julien si taiem rosiile si castravetii rondele (pentru ca mi s-au parut putin cam mari, pe cele ale rosiilor apoi le-am injumatatit). Daca nu este deja feliata, feliem sunca presata si apoi o taiem fasii subtiri. Intr-un vas incapator amestecam toate rosiile, castravetii, ceapa si sunca presata. Pentru a obtine o salata bulgareasca aspectuoasa, asezam rondelele de ou deasupra si le amestecam doar atunci cand servim salata, iar deasuprra presaram branza rasa. Salata bulgareasca se asezoneaza cu ulei, sare si piper in functie de gust. 

Salata bulgareasca preparare reteta Salata bulgareasca preparare reteta Salata bulgareasca preparare reteta

Cantitatile de mai sus sunt pentru aproximativ patru portii medii de salata bulgareasca. Pentru ca este ceva relativ, de obicei evit sa spun cate portii se vor obtine - fiecare vede portia in felul sau. Deci, pentru a nu manca si a doua zi tot salata bulgareasca, trebuie sa tinem cont de faptul ca vom obtine o cantitate destul de mare ;)
La salata bulgareasca se pune si salata verde, insa mie nu prea-mi place s-o folosesc deoarece aceasta se inmoaie in scurt timp si strica spectul salatei, iar per total contributia sa in materie de gust este aproape neglijabila. De asemenea, unele retete de salata bulgareasca au in lista de ingrediente si masline, dar eu cred ca locul lor ar trebui sa fie in salata greceasca - deci am ales sa nu le folosesc pentru aceasta reteta.

Salata bulgareasca reteta

Spor la gatit !
Pofta buna

Parul, mai exact 90% structura acestuia, este alcatuit din proteine, fiind necesare in procesul de crestere. Aceste nutrimente sunt obtinute din alimentatie, ceea ce inseamna ca o dieta echilibrata te va ajuta sa ai un par sanatos si puternic.

Descopera ce alimente trebuie sa incluzi in dieta ta ca sa ai un par frumos si sanatos:

Betacarotenul este un antioxidant care  ajuta la sintetizarea proteinelor, iar in cazul parului ii confera vitalitate si stralucire. Betacarotenul favorizeaza cresterea si previne caderea parului. Se gaseste in fructe si legume de culoare portocalie.

Vitamina A te ajuta sa mentii structura firului de par sanatoasa. Se regaseste in legume de culoare portocalie precum morcovi, dovleci sau cartofi dulci, dar si din alte legume precum broccoli.

Vitamina B hraneste foliculii de par, favorizand cresterea parului, dar in acelasi timp previne si deteriorarea acestuia. Consuma carne, oua, legume, nuci, conpida si ofera-i parului tau cantitatea de vitamina B necesara.

Vitamina C ajuta la absorbtia fierului, mentine vasele sanguine sanatoase, previne deteriorarea parului si favorizeaza cresterea parului. O gasesti in citrice (portocale, lamai, lime, pomelo sau mandarine), dar si in capsuni si pepene.

Vitamina E contine antioxidanti care ajuta la repararea celulelor, faciliteaza sinteza proteinelor si favorizeaza cresterea parului. O poti obtine consumand legume verzi, nuci, ulei de masline, avocado si cereale.

Vitamina K favorizeaza cresterea parului si este prezenta in peste, oua, lactate,legume verzi, varza, ovaz.

Acidul linoleic se gaseste in uleiul de floarea-soarelui, dar si de soia si este indicat sa-l incluzi in dieta ta pentru a-ti mentine parul stralucitor si sanatos.

Ca sa ai un par frumos si sanatos opteaza pentru o alimentatie echilibrata, dar in acelasi timp foloseste si produse de ingrije a parului potrivite pentru tipul tau de par. In cazul in care folosesti placa pentru intins parul sau ondulator, nu uita de produsele pentru protectie térmica, care vor impiedica deteriorarea parului.

Apa

Hidratarea este importanta pentru sanatatea intregului corp si in special pentru par. O patrime din greutatea parului o reprezinta apa. Ar trebui sa beti intre 6 si 8 pahare de apa zilnic, dar daca gasiti acest lucru dificil, puteti compensa cu anumite alimente bogate in lichide. Un fir de par bine hidratat se recunoaste prin supletea acestuia.

Laptele si branza de vaci

Aceste doua alimente care provin din aceeasi sursa si sunt legate unul de celalalt, sunt bogate in calciu si caseina. Mineralele si proteinele din lapte, iaurt, zar si branza ajuta la marirea ritmului de crestere a parului. Persoanele active care petrec foarte mult timp la birou pot profita de faptul ca un pahar cu lapte reprezinta o gustare rapida si sanatoasa.

Carnea de vita, pui si somon

Pentru persoanele care au un nivel normal al colesterolului, este foarte indicata consumarea carnii de vita de 2 ori pe saptamana. Efectul asupra parului este unul pozitiv deoarece carnea rosie cum este cea de vita este bogata in vitamina B, fier, zinc, proteine, si alte minerale necesare parului.

Carnea de pui, si aici trebuie sa adaugam si ouale, sunt bogate in proteine. Carnea de pui este bogata in fier, iar ouale, indiferent daca le mancati fierte sau prajite, sunt bogate in vitamina B12. Atat carenea de pui cat si ouale sunt surse dfe proteine.

Afumat sau proaspat, la micul dejun, pranza sau cina, somonul este intotdeauna bine venit. La fel ca in cazul carnii de vita, somonul este bogat in vitamine, minerale si proteine benefice parului. Daca aveti ocazia, incercati stridiile. Acestea sunt bogate in zinc, un foarte puternic antioxidant, si in plus au efect afrodiziac.

Legume si fructe

In acesta categorie trebuie sa mentionam fasolea, spanacul, brocoli, morcovii si nucile. Purtatorul de cuvant al American Dietetic Association spune despre fasole de exemplu ca ar trebui consumate cel putin 3 cesti saptamanal.

Cereale integrale

La fel ca in cazul laptelui, este foarte usor sa luam cu noi o gustare bogata in cereale integrale. Gustarea aceasta nu numai ca ne ba da un puseu de energie in momentele cand nu am avut inca timp sa stam la masa, dar este si bogata in zinc, fier si vitamina B.


 

 

Ciorba de perisoare

27.09.2013 03:46
Ingrediente:

-600-700 gr carne de vita(sau de porc… sau amestecata)
-ceapa 
-ardei rosu
-telina
-morcov
-orez
-un ou
-patrunjel
-pasta de tomate
-piper /cimbru
Preparare:

Punem legumele intr-o oala in care am pus apa la fiert si le lasam cam 40-50 de minute pe foc.Facem mingiute de carne din amestecul de vita, orez, ou, condimente, le adaugam in supa , dam focul mic si le mai lasam cam 30-40 minute.Spre sfarsit, acrim cu bors sau sare de lamaie ,facem cateva zdrente de ou (eu am uitat de data asta) si adaugam verdeata.Asta-i tot! Pofta buna!


Ingrediente - Omleta cu piept de pui si ciuperci

150 g file de piept de pui
100 g ciuperci
1 ardei rosu
2 catei de usturoi
sare
2 linguri unt
8 oua
100 g cascaval ras
piper

Mod de preparare - Omleta cu piept de pui si ciuperci

Se spala carnea, se sterge si se taie cuburi de 1 cm, apoi se sareaza, pipereaza. 
Se curata ardeiul, ciupercile, usturoiul si se taie felii. 
Intr-o tigaie sau in alt vas care se poate pune in cuptor se incinge untul pe foc mic si se prajesc 2-3 minute bucatelele de carne. 
Se adauga ciupercile si se prajesc pana seaca toata zeama (5-7 minute). 
Apoi se pune ardeiul, usturoiul si se condimenteaza cu sare, piper. 
Dupa care se dinstuie acoperit, pe foc mic, amestecand des, pana se inmoaie si ardeiul (5-8 minute). 
Cuptorul se incalzeste la 200 °C. 
Se bat ouale, se potrivesc de sare, piper, apoi se toarna peste legume. 
Se amesteca pentru ca legumele sa fie repartizate uniform in omleta. 
Se prajesc 2-3 minute amestecand pana cand oul incepe sa se intareasca. 
Omleta se presara cu cascaval, apoi tigaia se pune in cuptor pana cand se topeste cascavalul, iar ouale se intaresc complet ca un tort (5-8 minute). 
Se scoate din cuptor, se lasa sa alunece pe o farfurie, se feliaza si se serveste cu paine alba sau prajita. 
Se poate servi si cu muraturi.

Mamaliga

27.09.2013 03:40
Ingrediente:
1 litru de apa
2 lingurite de sare
200 g faina de malai
 
Apa se pune la fiert impreuna cu sarea. Cand apa clocoteste se adauga faina de malai treptat, in timp ce amastecam cu un tel (in felul acesta nu va face gogoloase). Dupa ce incepe sa se ingroase, putem trece la o lingura de lemn. Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand incontinuu, pana se ingroasa (aproximativ 5 minute). Cu cat o fierbem mai mult, cu atat se va ingrosa mai tare. Dupa ce este gata, se mai lasa 5 minute sub capac, apoi se poate servi.

Sarmale in suc de rosii

27.09.2013 03:35
Ingrediente:

Pentru varza oparita: 2 verze mai mici/ 1 mai mare,100 ml otet, 1 lg sare, cimbru, marar, apa.
Umplutura: 1 kg carne tocata de porc/ amestec cu vita, 1 ceapa, 150 gr orez, sare, piper, boia de ardei, 50 ml suc de rosii/ bulion, coaste afumate/ alta afumatura, cimbru, marar, 150-200 ml suc de rosi/ bulion.
Preparare:

In primul rand oparim varza, punem apa pana la jumatatea oalei, adaugam otetul, sarea si cimbrul, mararul. Scoatem cotorul verzei cu ajutorul unui cutit ca sa putem lua frunzele mai bine si punem in oala cu apa clocotita... lasam la oparit pana ce se desprind frunzele si se inmoaie putin, apoi taiem frunzele cu cutitul, asa procedam pana ce taiem toate frunzele. 
Pentru umplutura, condimentam carnea tocata, adaugam orezul si ceapa tocata, turnam sucul de rosi si amestecam. Cu aceasta umplutura umplem fiecare foaie de varza, daca frunza este mare taiem pe diagonala in 2. Eu fac sarmalele intr-o oala sub presiune, sunt mai bune si isi pastreaza aromele si fierb mult mai repede. Asezam pe fund 1-2 frunze de varza apoi cimbrul si mararul, apoi asezam sarmalutele si printre asezam cate o bucata de costita afumata, deasupra tocam varza marunta si turnam apa aproape sa acopere sarmalele apoi sucul de rosii peste, punem capacul si fiebem 40-50 min, daca nu sunteti siguri ca a fiert desfaceti o sarma si verificati. Serviti cu smantana si mamaliguta! POFTA BUNA!!!


<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Sondaj

Va place blog-ul meu ?

Total voturi: 125